PCOS, a komplex anyagcserezavar

A PCOS minden tizedik nőt érintő, jellemzően lassan kialakuló, gyakran nem diagnosztizált anyagcserezavar. Lássuk, mit tehetünk, ha friss a diagnózisunk!

A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma egy komplex anyagcsere-zavar, amelynek hátterében az inzulinrezisztencia áll. Vezető meddőségi ok, minden tizedik nőt érinti, mégis jó, ha minden ezredik tud róla. Változatosak a tünetei, ezért nehéz felismerni, jellemzően aluldiagnosztizált állapot, vagyis kevés érintett nő jut el a pontos diagnózisig. Ha már biztosan tudjuk, hogy érintettek vagyunk a PCOS-ben, az alábbi lépésekkel megkímélhetjük magunkat az akár évekig is elhúzódó felesleges köröktől.

1. Keressünk hozzáértő endokrinológust!

A PCOS-es nők többsége éveken át szaladgál orvostól orvosig a tüneteivel, mire eljut egy olyan endokrinológushoz, aki ért is ehhez az állapothoz. Sokan tévesen azt hiszik, ez a petefészek betegsége, erről azonban szó sincs, a PCOS nem nőgyógyászati probléma, még akkor sem, ha sokan végül a meddőség vagy menstruációs zavarok miatt kerülnek orvoshoz. Ez egy olyan állapot, amelynek kivizsgálása és kezelése belgyógyász, endokrinológus hatáskörébe tartozik.

Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes a PCOS Szívügy Alapítványt felkeresni, ahol az önkéntesek orvoslistával segítenek nekünk választani.

2. Kövessük a speciális étrendet!

A PCOS hátterében álló inzulinrezisztencia, ha nem kezelik, diabéteszhez, szív- és érrendszeri-, valamint daganatos megbetegedésekhez vezethet. A kezelés négy pillérre épül, ebből az első a fenti pontban említett szakorvosi kezelés, a többi három pedig az életmódváltáson alapul, annak is talán a legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló inzulinrezisztens étrend. Érdemes felkeresni egy dietetikust, aki segít a személyre szabott étrend beállításában.

Ennek, a szakemberek által meghatározott, személyre szabott, jellemzően 160-180 g szénhidráttartalmú étrend egészségünkre kedvező hatású megvalósításának is vannak alapszabályai. Ezekről az alapokról, a vércukorszint, az inzulinérzékenység napi ingadozásairól dietetikus szakértőnk által korábban írt cikkből tájékozódhatsz.

3. Sportoljunk!

A rendszeres testmozgás javítja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal enyhülnek a tünetek. Nincs két egyforma PCOS-es, de a mozgás garantáltan jó hatással lesz a most még megkavart szénhidrát-anyagcserénkre: ha a nehezen fogyók táborát erősítjük, akkor a rendszeres mozgás és diéta hatására csökkenni fog a zsírszövetünk mennyisége, a vékonyaknak pedig az izomtömeg növelése lesz a fő fegyvere. Az anyagcsere felgyorsítására és az inzulinérzékenység növelésére a megfelelő intenzitású kardióedzés és erősítő edzés (súlyzós, saját testsúlyos, kiseszközös stb.) személyre szabott kombinációja kiválóan alkalmas.

Az inzulinrezisztencia az egész életet végigkíséri, ezért nem kampánysportolásról van szó. A lényeg a rendszeresség, és az hogy örömöt okozzon, csak így tud a mozgás életformává válni. Már egy edzés hatására is megemelkedik az alapanyagcsere-szint és javul a sejtek inzulinérzékenysége – azonban csak átmenetileg. Heti 3-4 edzéssel tartóssá lehet tenni ezt a gyógyító hatást.

4. Ne engedjük a stresszt eluralkodni!

A stressz, a feszültség, a munkahelyi és magánéleti gondok, az alváshiány, túlterheltség kimutathatóan rontja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal hiába tartjuk a diétát és sportolunk, a tünetek romlani fognak.

Egyszer egy interjúban megkérdezték tőlem, hogy mi a legfontosabb tanács, amit egy PCOS-es nőnek adnék. Ezt válaszoltam: „Úgy nézzen magára mindig, ahogy csodára nézni illik. Vagyis kezdje el értékelni saját magát, szeresse és gondozza a testét, lelkét és szellemét legalább akkora szeretettel és figyelemmel, ahogyan a gyermekével tenné." Hiszem, hogy ez mindennek az alapja. Ha úgy szeretjük magunkat, mint a gyermekünket, akkor a legjobb ételeket adjuk magunknak, akkor és úgy, ahogy a legegészségesebb, rendszeresen sportolunk, mert a mozgás örömforrás. És persze elvisszük magunkat orvoshoz azonnal, amikor valami rendellenest észlelünk, ahogy szakemberhez fordulunk akkor is, ha a lelki nehézségek eluralkodnak rajtunk.

PCOS-es és inzulinrezisztens nők életmódváltását segítő edzőként és életmód-tanácsadóként is az a tapasztalatom, hogy a megfelelő étrenddel, rendszeres edzéssel, a lelki okok feltárásával, stresszoldással, és valóban hozzáértő szakorvosi háttérrel kiegészülve a tünetek akár teljesen meg is szűnhetnek. Érdemes tehát figyelni magunkra,  és betartani a PCOS kezelésének fenti négyes szabályát!

Eredeti link: http://www.nosalty.hu/ajanlo/pcos-komplex-anyagcserezavar