Lélek: a negyedik pillér

A stressz, a feszültség, a munkahelyi és magánéleti gondok, az alváshiány, túlterheltség kimutathatóan rontja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal hiába tartjuk a diétát és sportolunk, a tünetek romlani fognak.

Egyszer egy interjúban megkérdezték tőlem, hogy mi a legfontosabb tanács, amit egy PCOS-es nőnek adnék. Ezt válaszoltam: „Úgy nézzen magára mindig, ahogy csodára nézni illik. Vagyis kezdje el értékelni saját magát, szeresse és gondozza a testét, lelkét és szellemét legalább akkora szeretettel és figyelemmel, ahogyan a gyermekével tenné." Hiszem, hogy ez mindennek az alapja. Ha úgy szeretjük magunkat, mint a gyermekünket, akkor a legjobb ételeket adjuk magunknak, akkor és úgy, ahogy a legegészségesebb, rendszeresen sportolunk, mert a mozgás örömforrás. És persze elvisszük magunkat orvoshoz azonnal, amikor valami rendellenest észlelünk, ahogy szakemberhez fordulunk akkor is, ha a lelki nehézségek eluralkodnak rajtunk.

PCOS-es és inzulinrezisztens nők életmódváltását segítő edzőként és életmód-tanácsadóként is az a tapasztalatom, hogy a megfelelő étrenddel, rendszeres edzéssel, a lelki okok feltárásával, stresszoldással, és valóban hozzáértő szakorvosi háttérrel kiegészülve a tünetek akár teljesen meg is szűnhetnek. Érdemes tehát figyelni magunkra,  és betartani a PCOS kezelésének fenti négyes szabályát!