Lélek

A te tested. A te életed. A te döntésed.

Edző vagyok. Futok, festek, beszélek, írok, nőügyekkel, női sorsokkal foglalkozom. Nő vagyok. Életmódváltásban segítek olyan nőket, akiknél már valamilyen szövődmény is kialakult a testükben. PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség, magas vérnyomás, néha extrém túlsúly. Amikor velük beszélgetek, az első konzultációkon van egy nagyon gyakran visszatérő mondat:

„Azért kerestelek meg, mert egyedül nem megy, kell valaki, aki ott áll mellettem, és megmondja, mit tegyek, felügyel, és ha ellustulnék, akkor ostoroz, hogy csináljam.”

2017. április 20. Lélek

A TESTED A BARÁTOD, MEGÉRDEMLI A TISZTELETET

Még akkor is nehéz szembesülni egy írásban azzal, hogy korábban mennyire tévesen közelítettem meg saját állapotomat, a PCOS-t, ha pontosan tudom, hogy milyen belső és külső változások vezettek ahhoz, hogy ma már tökéletesen máshogy álljak a kérdéshez. Ez az írás azután született meg, hogy WMN-es kolléganőm, Horváth Sára egy cikkében elmesélte, hogyan ijesztettem rá másfél évvel ezelőtt, és riogattam különböző szövődményekkel. Ma már nem teszek ilyet. Azt is elmondom, miért, és mi vezetett el ide. 

2017. április 20. Lélek

Kedves túlsúlyos lány!

Igen, te, aki azonnal a címre kattintottál, mert megszólítva érzed magad, de közben már most szorongsz ettől az egésztől előre, hiszen szerinted te csúnya vagy, mert meghíztál. Igen, te, neked szeretnék mondani valamit! 

2017. április 20. Lélek

Önelfogadás?

​Kevés fogalmat értelmezünk annyira félre, mint az önelfogadás. És kevés fogalmat érzünk ennyire túlértékeltnek vagy épp elcsépeltnek. Pedig az önelfogadásban tényleg van erő. Pusztíthat és felemelhet. Igazából rajtad áll, hogy képes vagy-e félretenni a ráragadt mázat. Az a legjobb, ha megtanulod helyesen értelmezni és beépíteni az életedbe. A másik opció, hogy kifogásként magad elé tartod a félreértelmezett fogalmat (meg egy csomó minden mást... kifogásból kifogyhatatlanok vagyunk), és tovább rongálod a testedet-lelkedet. Prónay-Zakar Gina életmód-tanácsadó írása.

2017. április 20. Lélek

Prónay-Zakar Gina: Nem a legjobb, hanem elég jó akarok lenni - Proust-kérdőív a WMN-en

D. Tóth Kriszta bevezetőjével jelent meg ez a cikk nemrégiben a WMN-en. A Proust-kérdőív 35, gyakran igen mélyre menő kérdést tartalmaz. Azt hiszem, életem egyik legjobb időszakában vagyok most, ezért nagyon örülök, hogy most jelent meg, és ez talán a válaszokon is látszik.

D. Tóth Kriszta: Amikor Ginát megismertem, televíziós PR-ral foglalkozott, és nem volt a helyén. Egyáltalán nem tette rosszul a dolgát, sőt. De láttam rajta, hogy nem ez az ő útja. A szemén. A mondatain. A kérdésein. Azon, hogy nem „píáros lelke” volt (bármit is jelentsen ez). Szóval akkor, amikor egyszer félrehívott, és bejelentette, hogy elmegy egy évre Spanyolországba töltődni és gondolkodni, egyáltalán nem lepődtem meg rajta. Akkoriban épp az én műsorom PR feladatait végezte, és – most már elárulhatom – eléggé összetojtam magam, hogy mi lesz velünk nélküle. De nem volt kérdés, hogy neki erre most nagy szüksége van, én pedig akkor már bőven jobban kötődtem hozzá, mint „csak” egy píároshoz. Szóval elutazott. Aztán visszatért, és előbújt belőle az a Gina, akit ma ismerek, aki például ilyen csodákat tud írni, és akinek ilyen szuper ötletei vannak. Szóval itt van az ideje, hogy ti is megismerjétek. Proust-kérdőív különkiadás, Prónay-Zakar Gina.

2015. november 15. Lélek

21 nap - panaszkodás nélkül

Elindítottam a PCOS Tréner Facebook oldalán egy 21 napos kihívást. Ne panaszkodj! Szóval nem panaszkodni? Méghozzá 21 napon át? Nehezebb, mint gondolnád, de megéri.

2015. július 03. Lélek

Ez a valódi életmódváltás titka

Edzőként és motivációs trénerként sok nőnek segítettem már a teljes életmódváltásban. Minden ember története, motivációja, tűréshatára más, egy azonban közös bennük: a terv csak akkor válik be, ha a diéta és a mozgás hosszú távon életforma lesz. Van, akinek már önmagában az is segít, hogy egyszer szembesül a saját tükörképével, mást egy betegség és az azzal járó kötelező szabályok kényszerítenek. És nagyon sokan vannak, akik addig nem mozdulnak, amíg nem jutnak el a gödör legaljáig.

2015. május 08. Lélek

Akinek életre keltek az álmai (Sári Nóra portréinterjú a WMN-en)

Ránéztem az órára: vasárnap délelőtt, negyed tizenkettő. Már tutira befutott. K​ét nappal korábban csak letörve legyintett, amikor a várt félmaratoni idejéről beszélgettünk. „Két óra alatt kellene lefutnom. De ez totál reménytelen, nem tudom, hol lenne bennem annyi tartalék”. Pár perccel később pittyen a telefon: 1:55. Megcsinálta. Persze, ​Sári Nórában mindig van tartalék. ​Nóra cégvezető, kétgyermekes anya, közgazdász, alapítványi kurátor, maratonista. Aki imádna rockzenét hallgatni futás közben, de nem teheti. Mert 80 százalékosan hallássérült.

2015. május 08. Lélek