Étrend: milyen diétát kövess?

A PCOS hátterében álló inzulinrezisztencia, ha nem kezelik, diabéteszhez, szív- és érrendszeri-, valamint daganatos megbetegedésekhez vezethet. A kezelés négy pillérre épül, ebből az első a fenti pontban említett szakorvosi kezelés, a többi három pedig az életmódváltáson alapul, annak is talán a legfontosabb eleme az étrend. 

Az IR/PCOS-diéta kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló, napi 5–6 étkezést tartalmazó étrend, amely kizárja, illetve erősen korlátozza a fehérlisztes, cukros és finomított élelmiszereket. Bár széles körben a 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diétáról hallunk a legtöbbet, az egyéni étrend 140–220 gramm szénhidrátot is tartalmazhat naponta, attól függően, hogy vékony vagy túlsúlyos vagy, mennyit edzel és milyen az életritmusod. Ha teheted, érdemes az IR-hez értő dietetikust felkeresned, aki segít a személyre szabott étrend összeállításában.

Ebben az étrendben nem csak az fontos, hogy grammra meglegyen a szénhidrátbevitel. Nagy jelentősége van a gyors illetve lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időzítésének és elosztásának is. Fogyassz minél több nyers zöldséget, és válaszd a teljes értékű szénhidrátforrásokat, például teljes kiőrlésű tésztákat és kenyereket, magas fehérje és rosttartalmú gabonákat, mint például a barnarizs, hajdina vagy amaránt. Kerüld az erősen feldolgozott élelmiszereket, és igyekezz minél természetesebb ételeket választani. Ha teheted, te főzz magadnak, és tartózkodj a gyorséttermektől. Néhány héten belül nemcsak az emésztésedben, de a közérzetedben is érezni fogod a pozitív hatást!