Edzés éhgyomorra

Számos érv szól az éhgyomri edzés ellen és mellett. Több kutatási eredmény érvel mellette, méghozzá azért, mert  a kísérletek azt igazolják, hogy aerob edzés esetén elősegíti a zsírvesztést, és javítja az inzulinérzékenységet is. Egyébként is szeretjük a reggeli edzést, hiszen 12 órán át tartó inzulinérzékenység-javító hatását így egész nap élvezhetjük. De bőven vannak ellenérvek is, főként épp inzulinrezisztencia esetén: sokan egész egyszerűen nem bírnak reggel éhgyomorra edzeni, mert rosszul lesznek közben, és ez nem is csoda. Egy intenzívebb edzés során, főleg ha előtte nem ettél semmit, tehát eleve alacsony vércukorszinttel vágtál bele az edzésbe, gyorsan lezuhanhat a vércukorszinted, és jön a jól ismert hipózás, a remegés, hányinger, hidegverés.

Tehát mit is mérlegelj, mielőtt belevágsz az éhgyomri edzésbe?

1. Válaszd meg okosan az intenzitást: az esetek többségében egy 40-50 perces, alacsony-közepes intenzitáson végzett zsírégető edzés (pl gyors gyaloglás, vagy az az edzésmód, amiben képes vagy a maximális terhelhetőséged 60-70%-én maradni) nem okoz problémát.

2. Ha súlyzós, saját testsúlyos edzést tervezel, vagy kicsit intenzívebb aerob (70-80%-os terhelés) tréninget (pl. futás, spinracing), akkor semmiképp ne indulj el reggeli nélkül!

3. Ha már reggel éhesen ébredsz, akkor először mindenképp egyél, majd várj egy kicsit, mielőtt elkezdesz edzeni.

4. Ha úgy érzed, hogy nagyon tele lenne a hasad egy rendes 30 gramm szénhidrátos reggelivel, akkor megoldás lehet az is, hogy 10-15 grammnyi ch-mennyiséget fogyasztassz el edzés előtt, a maradékot pedig edzés után. Tehát pl. megeszel 3 szem korpovitot edzés előtt, edzés után először elfogyasztod a gyors szénhidrátodat, majd egy 20 grammos reggelit.

5. 40 percet meghaladó edzés után mindenképpen edd meg a gyors szénhidrátodat. Ez extrának számít, tehát bátran eheted olyan napszakban, amikor egyébként a gyors ch nem lenne engedélyezett.

6. Tudom, hogy népszerű, de alacsony-közepes intenzitású, 75 percet nem meghaladó aerob edzés közben teljesen indokolatlan narancslét, higított gyümölcslét iszogatni. Ennek ellenére legyen nálad, hiszen ha véletlenül mégis leesne a vércukorszinted az edzés közben, ez lesz a legjobb megoldás, hogy gyorsan helyreállítsd azt. Ha pedig nem lesz rá szükséged  vésztartalékként, akkor jó lesz edzés utáni gyors ch-nak.

Összefoglalva: figyeld a tested jelzéseit, válaszd meg okosan az intenzitást, és tartsd a szabályokat. És ne feledd: nincs finomabb, mint a reggeli edzés utáni tejeskávé :)